Click here for English
Home : Nor Gol: Învăţăturile lui Hsu Yun
 » CAPITOLUL 9: TRANSMITERE DINCOLO DE CUVINTE
back  Index  next page
Marele Maestru Hsu (Xu) Yun
Nor Gol: Învăţăturile lui Hsu Yun

Culese din notele şi amintirile
Maestrului Jy Din Shakya
Transmise lui Ming Zhen Shakya
şi Upasaka Richard Cheung
 
Traduceri de Yao Xin din Bucureşti

CAPITOLUL 9: TRANSMITERE DINCOLO DE CUVINTE

Ţineţi-vă de Chan! Este cea mai eficientă metodă pentru obţinerea iluminării. Nu vă lăsaţi atraşi de alte metode.

Chiar şi Yong Jia, după cum spune chiar el, a pierdut o groază de timp cu filosofări intelectuale până să încerce metoda Chan a Patriarhului Hui Neng. "În tinereţea mea," a spus el, "am studiat sutre şi shastre şi comentariile lor tot încercând să aflu diferenţa dintre nume şi formă. Mai bine mă apucam să număr firele de nisip din ocean. Uitasem de întrebarea lui Buddha: "Oare cel care cântăreşte perlele celorlalţi devine mai bogat?"

Metoda Chan este într-adevăr ca o sabie Vajra Împărătească. Cu o lovitură poate să spintece iluzia şi să ajungă la Buddheitate.

De câte ori mă gândesc la anii de practică ce preced de obicei experienţa de o clipă a iluminării, îmi aduc aminte de Maestrul Chan Shen Zan. Avem multe de învăţat de la el.

Shen Zan a avut un maestru care din nefericire nu era iluminat. Şi cum nu poţi da din ceea ce nu ai, Shen Zan a plecat de la acesta cu mâinile goale şi s-a dus să studieze cu Maestrul Bai Zhang.

Iar sub îndrumarea Maestrul Bai Zhang, Shen Zan a atins iluminarea şi apoi, dintr-un profund respect, s-a întors în vizită la primul maestru.

Bătrânul l-a întrebat: "Ce ai învăţat de când ai plecat de la mine?" Deoarece era iluminat, Shen Zan a ştiut să răspundă cu umilinţă: "Nimic, absolut nimic." Pentru bătrân asta era şi bine şi rău. Îi părea rău că studentul lui nu învăţase nimic, dar se bucura să îl aibă iar prin preajmă. "Dacă vrei, poţi să stai aici," a spus el.

Iar Shen Zan a rămas să-şi servească bătrânul maestrul.

Într-o zi, pe când făcea baie, bătrânul l-a rugat pe Shan Zan să îl frece pe spate care era foarte murdar. În timp ce Shen Zan îl spăla, spuse: "Ce cristal ciudat aveţi în fereastra Sălii Buddha." Maestrul nu a înţeles ce a vrut să spună cu asta. "Te rog, explică-mi remarca ta," a cerut el.

Şi în timp ce continua să spele murdăria, spuse: "Deşi nu puteţi privi înăuntru, Sinele Buddha emană în afară raze atât de luminoase." Răspunsul l-a încurcat pe maestru.

Câteva zile mai târziu, în timp ce bătrânul maestru stătea sub o fereastră de hârtie cerată studiind o sutra, a început să bâzâie prin cameră o albină; iar albina, atrasă de lumina de afară, se tot izbea de fereastra de hârtie, încercând să iasă prin ea. Shen Zan privi albina zăpăcită şi spuse: "Deci vrei să ieşi afară şi să intri în infinitatea spaţiului! Ei bine, de ce n-o faci trecând prin hârtia veche..." Apoi a spus simplu: "Uşile sunt larg deschise dar albina nu vrea să treacă printre ele. Uite cum se izbeşte cu capul de fereastra închisă. Albină Nătângă! Când o să înţeleagă oare că hârtia e cea care blochează Calea?"

O rază de lumină pătrunse în mintea maestrului. Şi-a dat seama de înţelesul adânc al vorbelor lui Shen Zang. Atunci îl cercetă cu şiretenie: "Ai fost plecat pentru foarte mult timp. Eşti sigur că nu ai învăţat chiar nimic de pe unde ai umblat?"

Shen Zan a râs şi a mărturisit: "După ce am plecat de aici am studiat sub îndrumarea maestrului Bai Zhang. Cu ajutorul lui am învăţat cum să opresc mintea discriminatoare... să nu-i mai judec pe ceilalţi... să transced lumea egoului. Cu ajutorul lui am cules Fructul Sfânt al iluminării."

Când a auzit bătrânul maestru această veste minunată, i-a adunat pe toţi călugării şi a pus să se organizeze un banchet în cinstea lui Shen Zan. Era atât de fericit: "Te rog acceptă-l pe bătrânul tău maestru să-ţi fie elev," l-a rugat el pe Shen Zan. "Te rog expune Dharma penru mine... în special partea aceea cu băile şi albinele."

Shen Zan a râs. "Sinele Buddha străluceşte în afară din tine chiar dacă tu nu poţi vedea asta. Este întotdeauna pur şi oricâtă murdărie ar fi el nu se va păta niciodată. De asemenea, ochii tăi sunt mereu îndreptaţi spre afară, fixaţi asupra paginilor scrise; dar Infinitul nu poate fi prins în cuvinte. Cărţile nu pot decât să ne angajeze în dezbateri. Dacă vrei să te eliberezi de iluzie trebuie să priveşti în interior. Calea către Infinit este de cealaltă parte a privirii tale. Priveşte în interior şi vezi Sinele Buddha strălucind!"

Şi, deodată, bătrânul maestru a înţeles! Dintr-odată şi-a zărit propria Natură Buddha! A fost atât de exaltat încât a spus că Shen Zan va fi Stareţul mânăstirii. "Cine ar fi crezut că tocmai la bătrâneţe voi fi ajuns dincolo?" strigă el.

Dar acesta e farmecul Momentului Etern, nu-i aşa? Păşeşte în afara timpului doar o dată, iar toţi anii de ignoranţă şi suferinţă dispar ca un fum. Nu mai rămân decât ceva ce parcă îţi aminteşti. Vechiul sine mic s-a dus împreună cu toţi vechii lui duşmani şi prieteni şi rude, iar toate întâmplările lui, amare sau dulci, şi-au pierdut puterea asupra lui. Erau ca un spectacol de cinema... credibil cât timp se afla în sală, dar nu şi când ieşea afară la lumină. Realitatea a izgonit iluzia.

În Nirvana nu eşti nici tânăr, nici bătrân. Doar eşti. Şi cine eşti tu? E simplu.

Buddha.

back   Înapoi          Index           continua back

 
 
Modificat la: 11-07-2004
©1996 Ordinul Budist Zen al lui Hsu Yun

Informaţii: Fa Ming Shakya