Click here for English
Home : Nor Gol: Învăţăturile lui Hsu Yun
 » Capitolul 4 - Predica Florii
back  Index  next page
Marele Maestru Hsu (Xu) Yun
Nor Gol: Învăţăturile lui Hsu Yun

Culese din notele şi amintirile
Maestrului Jy Din Shakya
Transmise lui Ming Zhen Shakya
şi Upasaka Richard Cheung
 
Traduceri de Yao Xin din Bucureşti

Capitolul 4 - Predica Florii

Un bun profesor este mai folositor chiar şi decât cea mai sacră carte. Cărţile sunt făcute din cuvinte iar Chan nu poate fi transmis prin nişte amărâte de cuvinte. Cred că acum veţi spune : “Păi dacă moşul ăsta spune că nu e nevoie de cuvinte, el ce tot vorbeşte atâta?”. Religia are multe mistere, iar motivul pentru care maeştrii spun despre cuvinte că nu pot fi de

         Ilustraţie de Yao Xin
ajuns şi apoi tot vorbesc şi vorbesc, până ce urechile elevilor împietresc, este poate cel mai mare mister din toate.

Buddha se afla lângă un lac de pe muntele Grdhakuta şi se pregătea să ţină o predică discipolilor ce se adunaseră să-l asculte.

În timp ce discipolii se aşezau, Cel Sfânt a zărit un lotus auriu înflorit în apa noroioasă. Atunci a smuls planta din apă – floare, tulpină lungă şi rădăcină. Apoi a ţinut-o sus, aşa ca toţi studenţii să o vadă. Mult timp a stat aşa, fără să spună nimic, doar ţinând sus lotusul şi privind feţele goale ale mulţimii.

Deodată, discipolul Mahakashyapa a zâmbit. A înţeles!

Ce-o fi înţeles Mahakashyapa? Toată lumea ar vrea să ştie. De secole se tot întreabă: “Ce mesaj i-a dat Buddha lui Mahakashyapa?”.

Unii spun că rădăcina, tulpina şi floarea reprezintă cele trei lumi: lumea subterană, pământul şi cerul, iar Buddha a vrut să spună că poate ţine în palmă întreaga existenţă. Poate.

Unii spun că a inversat Marea Mantră, “Mani Padme hum” – Perla este în Lotus. Când Buddha a ţinut floarea în mână a fost Lotusul în Perlă. Hmmm.

Unii spun că rădăcina, tulpina şi floarea reprezintă bazinul, coloana şi lotusul cu o mie de petale – chackra din creştetul capului din sistemul yoga, iar Buddha ar fi promovat această doctrină. Alţii spun că ar putea indica la fel de bine rezultatul acestei discipline, împlinirea Trinitară: dacă Buddha era Tată şi Mamă, atunci era şi Fiu – Născutul din Lotus şi Susţinătorul Lotusului Maitreya, Viitorul Buddha – Sabia Dharma! Hmmmm. Asta chiar că dă de gândit!

În Chan avem cam multe neclarităţi. Nu avem decât o singură certitudine: Nu există nici un dicţionar al Iluminării! Podul spre Nirvana nu e făcut din fraze. După cum spunea Bătrânul Maestru Lao Zi, “Dao despre care putem vorbi nu este Dao la care ne referim”.

Deci Buddha a vorbit prin tăcere, dar ce a spus?

Poate că a spus: “Din mocirla Samsarei, Lotusul răsare pur şi nepătat. Transcede conştiinţa-ego! Fi Unu cu floarea!".

Poftim! Buddha a predat o lecţie şi nimeni n-a trebuit să ia notiţe.

back   Înapoi          Index           continua back

 
 
Modificat la: 11-07-2004
©1996 Ordinul Budist Zen al lui Hsu Yun

Informaţii: Fa Ming Shakya